Do produktów tradycyjnych z terenu powiatu limanowskiego zalicza się:

1.suskę sechlońską

I tak suska sechlońska to owoc pokryty pomarszczoną skórką, na przekroju otoczony mięsistym miąższem,  koloru ciemnobrązowego, przechodzącego w czarny. Smak słodki, z wyczuwalnym posmakiem wędzenia, właściwy dla produktów wędzonych. Zapach charakterystyczny dla produktów wędzonych z aromatem dymu z drzewa użytego do wędzenia.

2. łukowicką śliwkę suszoną

Łukowicka śliwka suszona to owalny owoc z miękkim i soczystym miąższem. Owoce pokryte szadzią. Biała szadź, która chroni owoc przed wyschnięciem, jest zmywalną wydzieliną. Można również zauważyć charakterystyczną dla śliwek „bruzdę” przebiegającą po stronie brzusznej owocu (od zagłębienia przyszypułkowego do śladu posłupkowego). Oddziela ona wyraźnie stronę brzuszną od grzbietowej owocu i dzieli go na dwie części. Warto zaznaczyć, iż głębokość i szerokość bruzdy w wypadku śliwki węgierki jest raczej niewielka w porównaniu np. do renklody. Barwa granatowa lub fioletowa, po przekrojeniu odsłania się zielonozłocisty miąższ oraz brązowozłota pestka.

3. jodłowicki kołacz z serem 

Jodłowicki kołacz z serem ma okrągły kształt z widocznym uwypukleniem z sera, skórka o barwie złocistej, miąższ z sera zrumieniony od złocistego do jasnobrązowego. Kolor otok – złocisty do jasnobrązowego; na przekroju – widoczna warstwa sera. Właściwy dla ciasta drożdżowego, ser lekko słodki, niekwaśny z wyczuwalnym aromatem charakterystycznym dla sera. Ser używany do kołacza jest wysokiej jakości, dobrze odciśnięty z nieznaczną ilością serwatki.

4. chleb męciński

I czwarty z produktów, a więc chleb męciński, gdzie skórka dolna jest przypieczona, z wierzchu porowata, lekko rozerwana, posypana pszenną mąką razową. Chleb ten jest okrągły, na przekroju owalny. Porowaty, skórka chrupka, miękisz elastyczny z widocznymi pęcherzykami powietrza. Charakterystyczny dla tego rodzaju pieczywa. Wyczuwalny zapach mąki razowej i zapach używanego do opalania pieca drewna jodłowego i bukowego.

Produkty tradycyjne to produkty rolne, środki spożywcze oraz napoje spirytusowe przeznaczone do spożycia przez ludzi, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane. Produkty tradycyjne dzięki niezmiennej od lat recepturze wytwarzania, gwarantującej wyjątkowe cechy i właściwości wyrobu mogą ubiegać się o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Lista Produktów Tradycyjnych (LPT) jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także skarbnicą informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych walorów najstarszych przysmaków. Prowadzenie Listy Produktów Tradycyjnych opiera się na identyfikacji i promocji produktów zakorzenionych w tradycji, produkowanych przez lokalne społeczności, lecz mało rozpowszechnione.

Więcej informacji na temat tradycyjnych produktów znajdziecie Państwo na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakładce: Jakość żywności –> Produkty regionalne i tradycyjne.